Specii si varietati de lavanda

Lavanda, incepe sa fie din ce in ce mai iubita, admirata si dorita in Romania. Nu poate decit sa ne faca fericiti acest lucru si  sa ne dea speranta ca in cativa ani, nu va trebui sa mai mergem pe meleaguri straine sa admiram lavanda si  ca o vom putea  lua la pas prin Romania si o vom admira pe pamanturile noastre.

Ma intalnesc cu multi cei care doresc sa planteze lavanda,  intr-o forma sau alta, fie ea decorativa fie ea pentru culturi, care nici nu stiu ca exista mai multe specii / varietati de lavanda. Multi care ajung la noi la cultura din Bontida si le arat cele peste 40 de varietati,  imi spun ” credeam ca lavanda este doar mov” :)). Da, cred ca ceea mai variata paleta de mov, o putem gasi in spicele colorate ale lavandei. Dar stiati ca exista lavanda galbena (Cotton lavender si  Stoechas Yellow), lavanda alba, roz, gri……si  multe pe care imi doresc sa le descriu in postarile viitoare.

O sa incerc azi sa va spun cate ceva despre aceste specii, in special acele specii care sunt potrivite conditiilor climatice de la noi din tara.

Pentru inceput,  se cunosc peste 40 de specii cu  ale lor peste 400 de varietati.10519499_339124199608911_1118688661047500553_n

Genus LAVANDULA se divide in 6 sectiuni: Lavandula (numita anterior Spica), Stoechas, Dentata, Pterostoechas, Chaetostachys, si  Subnuda.

Cele mai intens cultivate peste tot in lume sunt Lavandula Angustifolia si Lavandula X intermedia.

Lavandula Angustifolia (sinonime: Vera, True, Officinalis, spica, english) este ceea mai rezistenta si  mai  parfumata. In varietatile ei gasim spice lungi, medii si mici. Este rezistenata pana la -15 grade si  mai mult daca este acoperita de zapada.  Inaltimea tufei variaza de la 40 cm – 70 cm si  forma tufei poate sa fie compacta sau rasfirata, in functie de varietate. Infloreste cel mai devreme, final de mai la noi in tara si  daca este tunsa corect, imediat dupa ce a inflorit, unele varietati vor  avea o a doua inflorire mai spre toamna (undeva din luna august). Poate fi folosita pentru buchete proaspete, uscate, produse ornamentale, peisagistica, in ghiveci sau  pentru uz culinar. Deasemenea uleiul extras este de o calitate superioara.

Cateva din varietatile Lavandei Angustifolia: Blue Scent, Melissa, Mailette, Munstead, Hidcote, Buena Vista, Edelweiss, Nana Alba, Folgate…..etc.)

Lavandula X-Intermedia  (sinonim: Lavandinul) este o incrucisare de specii intre L. Angustifolia si  L. Latifolia. Lavandinul este steril (nu se inmulteste decit prin butasi). In general spicele sunt mai lungi si  puternic parfumate. Parfumul florilor este usor mentolat. Infloreste mai tarziu decit Angustifolia, la noi in tara undeva la mijlocul lunii iulie. Florile de lavandin pot fi folosite in decoratiuni, saculete, buchete proaspete sau uscate, si  pentru  uleiul esential.

Cateva din varietatile Lavandinului: Alba, Abrial, Grosso, Dutch, Grapenhall, Margaret, Seal…..etc.

Alte specii de lavanda:

– X Chaytorae (sau  Velvet Lavender) – tot un hibrid, obtinut prin incrucisarea speciilor  Angustifolia si Lanata

– Penduculata – rezista pana la – 5 grade Celsius

– Stoechas – rezista pana la – 5 grade Celsius

– Dentata (au frunzele zimtate) – nu sunt rezistente la temperaturi mai mici de 5 grade Celesius

– X ginginsii (incrucisare intre Lanata si  Dentata) – nu este rezistenta la temperaturi mai  mici de 5 grade Celsius

– Alte specii: Canarienssis, Minutolii, Pinnata, Rotundifolia, X- Christiana – nu sunt rezistente sub 5 grade Celsius

Urmatorul subiect despre care doresc sa va scriu este cel legat de pasii pentru infiintarea unei culturi de lavanda.

Pe curind dragi iubitori de natura, parfum si culoare.

Anca

 

 

 

 

by admin

One thought on “Specii si varietati de lavanda

  1. dragos says:

    Buna Anca ! te rog , care este cel mai bun soi de lavanda pentru solurile din sud estul tarii noastre ? Mai precis Ialomita si Calarasi…..pentru uleiuri . Multumesc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *