Cultivarea lavandei este posibila atat in ghivecele tinute pe balcon cat si in gradina,pe ternuri bine insorite si cu un bun drenaj.Ca si mod de cultivare in camp lavanda se pune pe randuri cu o distanta intre ele de circa 1m iar distanta intre plante pe rand sa fie de cca. 50 cm
Lavanda sau levănțica, este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică, deoarece crengile se lemnifică. Are frunze veșnice, chiar și iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt și soiuri cu frunze verzi sau argintii. Ating maturitatea în 2-5 ani, și pot trăi fără probleme 40-50 de ani, dar în Vestul Europei, există plantații vechi de 80-100 de ani, cu plante de aceeași vârstă. Este originară din zona Mediteraneană.
Este o plantă de exterior, multă lume o cumpără și o ține în casă, iar multe dintre ele nu supraviețuiesc mai mult de două săptămâni. Mai bine o plantați undeva în grădină sau în fața blocului, într-un loc cu mult soare și în perioada de înflorire se taie tijele florale, care se pot usca, florile nu își pierd culoarea nici după uscare, iar parfumul de lavandă va ține mai mult de 12 luni, când se poate recolta din nou.
Am auzit deja de la mai multe persoane, că nu le place mirosul lavandei. Dar ei folosesc fără să știe, parfum care conține lavanda, deoarece în jur de 80% din parfumuri, conțin ulei de lavandă. Pe lângă parfumuri, mai există foarte multe produse care conțin ulei de lavandă, cum ar fi: săpunuri, detergenți, odorizante, antimolii, etc… .
Lavanda cu frunza îngustă, are frunzele de 3-4mm lățime și lungi de 20-40mm.
Florile sunt așezate pe tije în grupuri de 30-50 de flori mărunte, care formează un cilindru de 4-8cm lungime. Sunt deja disponibile pe piață și în oferta plant-shop.ro, plante de lavandă de diferite nuanțe și înălțime de creștere
Înmulțire.
Din semințe, este un procedeu mai greoi, având în vedere că semințele germinează destul de greu și doar în condiții optime. Germinația optimă se obține la temperatura de 18-22 °C, semințele se acoperă foarte subțire sau deloc și trebuie menținută umiditatea la 90%. Plantele obținute din semințe, vor înflorii de obicei din al doilea an. Perioada optimă este primăvara, în lunile martie-mai, dar dacă se pot oferi condiții optime, în orice perioadă a anului. A nu se lăsa tava cu semințe în apă, au nevoie de un drenaj bun, și udare regulată, cel puțin 1 dată pe zi, cu apă puțină, la început doar prin pulverizare.
Din butași, este o metodă relativ mult mai ușoară, cele mai bune sunt butașii verzi, din tulpini ale plantei nelemnificați, se culeg în aprilie-mai, sau din butași lemnificați – aceștia fac rădăcini puțin mai greu, dar se pot obține plante mai mari de la început, prin butășirea de crengi mai mari – se culeg în perioada iunie-august. Este recomandat a se elimina florile și bobocii, pentru a ajuta planta să își canalizeze toată energia pentru înrădăcinare. Pe perioada de înrădăcinare, trebuie menținută o umiditate de aproximativ 70-90%. A nu se lăsa tava cu butași în apă, au nevoie de un drenaj bun, și udare regulată, cel puțin 1 dată pe zi, cu apă puțină, la început doar prin pulverizare. Plantele obținute vor înflorii din al doilea an.
Plantare.
Plantarea plantelor de lavandă crescute în ghivece, se poate face atâta timp cât solul nu este înghețat, adică din aprilie până toamna târziu în octombrie. Prin plantarea în grădină, fără a se mișca balotul de pământ existent, planta nu are nimic de suferit, deoarece nu se taie(nu se deranjează) rădăcina plantei, ci se mărește spațiul pentru rădăcinile plantei.
Atenție ! Transplantarea, plantarea sau mutarea plantelor din grădină(cele cu rădăcină nudă sau cu balot de pământ), este recomandat a se face doar primăvara în aprilie-mai sau toamna în septembrie-octombrie.
Expunere.
Lavanda fiind plantă de origine mediteraneană, are nevoie de soare mult și de căldură, de aceea este recomandat a se planta în cel mai însorit loc al grădinii. Eu de multe ori le spun clienților mei, în glumă desigur: “Lavanda poate fi plantată pe un satelit, care să se învârtă după soare, fără ca planta să se supere! “.
Cerințe de sol.
Încercați să evitați plantarea în locuri mlăștinoase, preferă solul bine drenat, nu foarte bogat în nutrienți, nisipos, calcaros sau argilos. Se adaptează bine la aproape orice sol de grădină, iar după înrădăcinare, rezistă cu bine la secetă.
Distanța de plantare.
Distanța de plantare al lavandei depinde de ce dorim.
Gard viu: Pentru a crea o bordură sau gard viu, se plantează la o distanță între plante de 25-40 cm, în funcție de soi.
Tufe solitare: pentru a crea tufe rotunde de lavandă, distanța de plantare ar trebui să fie între 80 – 120 cm, în funcție de soi.
Mulți văd poze cu câmpuri de lavandă și doresc un câmp de lavandă asemănător, și se apucă și le plantează din 25 în 25 de cm, dar nu în rânduri, ci de-a-ntregul. Este complet greșit, trebuie lăsat loc de acces la plante, deoarece trebuiesc tunse regulat cel puțin 1 dată pe an.
Udare.
Lavanda crescută la ghivece, necesită udare regulată, de 2-5 ori pe săptămână. Cele plantate în grădină, se udă doar în primul an, din al doilea an, rezistă cu bine la secetă.
Atenție ! A nu se lăsa apa în farfuria de sub ghiveci. Este o plantă care nu știe să înoate și se îneacă într-un deget de apă lăsat pe fundul farfuriei. De aceea se golește apa din farfuria de sub ghiveci la maxim 30 minute de la udare, chiar și pe perioada verii.
Îngrijire și întreținere.
Este o plantă nepretențioasă, care nu necesită îngrijire deosebită, rezistă la secetă și nu are dăunători. Lavanda plantată în grădină, necesită doar tunderea tijelor florale, în perioada de înflorire sau imediat după.
Se recomandă tunderea tufelor, la jumătate sau cel puțin la 2/3-imi din înălțime, astfel tufele vor rămâne compacte și se stimulează ramificarea și creșterea sănătoasă. Câmpurile de lavandă din Franța, sunt recoltate mecanizat, de 1-2 ori pe an. Sunt multe soiuri care după prima înflorire, dacă se tunde devreme și doar tijele florale, va înflori din nou. Această a doua înflorire este mai redusă ca cantitate și număr de flori, la aproximativ jumătate din prima înflorire.
Poate fi crescută și la ghiveci, dar pentru a trăi mai mulți ani, are nevoie de ghiveci mare cu un volum de minim 10-30 de litrii.
Folosire.
Se plantează în grădină lângă trandafiri, pe lângă că au aceleași cerințe de mult soare, lavanda alungă insectele și furnicile, astfel veți scăpa de afide sau alte insecte, care atacă trandafirii.
Pe lângă asta, lavanda are și efect calmant, atât vizual cât și prin parfumul său.
Perioada optima de recoltare este scurta intre 4 – 10 zile calendaristice nu lucratoare. Se recolteaza cand incep sa se deschida florile, dar inainte de a inflorii mai mult de jumatate din flori, de pe tijele florale.
Cultivarea lavandei este o afacere profitabila, dar cu o investitie initiala mare si rezultate bune din al 3-lea an sau dupa.
Trebuie avut in vedere si incheierea unui contract de preluare al uleiului obtinut sau al productiei de flori proaspete sau uscate, uleiul obtinut are un termen scurt de 6-12 luni, mentinuta la intuneric.
Cat traieste o plantatie de lavanda: pana la 15-20 de ani, cu o ingrijire adecvata.