Dragi iubitori de lavanda, parfum, culoare, natura, dar si de orice altceva ce tine de ” frumos “.
Una dintre primele intrebari legate de lavanda este ‘ Exista piata de desfacere pentru lavanda?”
In 2010 cand am inceput, nu prea stiam despre lavanda decit din poze si din produsele pe baza de lavanda DIN IMPORT, care au ajuns in casele noastre sub diverse forme (geluri de dus, sampoane, sapun, odorizante, detergenti, creme ….si multe altele). Bunicii si parintii stiau doar ca este buna pentru molii si ca se pune in buzunarele hainelor peste iarna.
Toate produsele pe care noi le folosim pe baza de lavanda, au la baza LAVANDA, in primul rand uleiul de lavanda, obtinut in urma distilarii florilor de preferat proaspete de lavanda.
Raspunsul este, DA exista o piata de desfacere pentru lavanda, una mare si pe care trebuie sa o exploatam, in primul rand in Romania. Uleiul de lavanda este unul din cele mai folosite uleiuri esentiale in industria de parfumerie, cosmetice si detergenti. Nu o spun doar eu, o spun specialistii care folosesc acest ulei de muuuulta vreme.
Pana sa obtinem uleiul esential de lavanda, despre care va promit ca am sa scriu in curind, cu detalii despre modul de distilare, ce almbic / cazan avem nevoie in functie de suprafetele pe care le detinem, ce compusi are uleiul, mai ales ca pretul uleiului / litru va fi stabilit dupa acesti compusi ( Acetat linalil si Linalool, si in cazul lavandinului mai apare si camforul), de unde procuram un alambic ( eu sunt sigura ca vom reusi sa il producem in Romania, la costuri ceva mai mici decit daca il importam si banii sa ramana in tarisoara noastra), ce sursa de caldura vom folosi la el (lemne, curent, gaz sau generator de abauri), dar pana atunci, avem culturile de lavanda unele dezvoltate, altele in curs de dezvoltare si altele in curs de plantare.
In acest moment, cultivatorii de lavanda (vorbesc de cei pe care ii cunosc si cu care tin legatura), se impart in mai multe categorii. La fel vor fi si urmatorii, dar in curind vor aparea si cei care vor planta la nivel industrial, pentru ca stiu ca lavanda are un potential valoros si care trebuie exploatat.
Ce categorii de cultivatori sunt, dar si ce categorii de clienti gasim pentru LAVANDA?
– cei care au vrut ceva pe langa serviciu si au auzit ca lavanda incepe sa fie cultivata si la noi si au considerat-o o oportunitate
– cei care au stupi (apicultorii) si care stiu ca lavanda este melifera si ca mierea de lavanda este foarte scumpa
– cei care fac sapunuri si alte cosmetice naturale, dar care pana acum aveau acces la lavanda doar din import si foarte scumpa
– cei care vor sa o dea spre colectare (nu este o varianta pe care sa o recomand)
– cei care vor sa vanda plante spre cei care vor sa aiba un ghiveci in casa, sau in gradina, sau pe balcon si pe care pana acum au putut-o lua doar din import
– cei care au alte tipuri de culturi si vor sa schimbe pentru ca nu raman cu mai nimic la final (cartofi, porumb, paioase, ….etc)
– cei care vor sa faca buchete si sa le dea spre florarii, sau in targuri, piete, cunostinte….etc Pana acum un an nu prea s-au vazut nunti cu tematica de lavanda in Romania…..NU? Acum va deveni un ” must have”. …:)
– cei care fac decoratiuni si pe care le valorifica ulterior in diverse piete
– cei care vor distila uleiul esential si pe care il vor vinde mai departe fie vrac fie vom incepe sa producem produse pe baza de lavanda. ULEIUL ESENTIAL este baza unei culturi de lavanda mai mari de un hectar.
NU toti vor reusi sa depaseasca barierele unei gandiri negativiste. Unii vor reusi, altii se vor lasa ” ca nu merge”.
Este la fel ca si pentru orice alt produs pe care cineva il produce. Daca maine am avea o brutarie in care am produce ceea mai buna paine din oras, sau am produce orice altceva, credeti ca am vinde? Sunt atatia care au inceput afaceri care la altii functioneaza si ei au inchis. De ce? Poate pentru ca nu au stiut sa se ocupe, nu a avut incredere, nu a continuat sa se dezvolte, nu s-au straduit suficient….etc.
Nimic nu va functiona fara implicarea, in primul rand a noastra, fara sa avem incredere, fara sa studiem, fara sa gresim….. Daca ne vom darui cu totii unei cauze comune, noi vom gasi raspunsurile pe care le cautam, dar nu blamind, judecind, descurajind…etc. Traim azi niste timpuri iesite din comun, cu schimbari extrem de rapide. Chiar daca nu cunoastem intodeauna problemele si situatiile cu care ne confruntam, important este sa facem tot ce ne sta in putere sa ne informam pentru sa gasim solutiile dorite.
LAVANDA nu va incepe sa treaca ca si painea calda de azi pe maine. Dar azi, trece cu mult mai bine decit ieri si in ochii mei are mult mai multa valoare cu fiecare lucru citit despre LAVANDA si imi da o incredere tot mai mare cu fiecare zi care trece.
Am fost in 2014 in Franta si am gasit lavanda in toate magazinele lor sub forme care nici nu imi treceau prin cap: zahar cu LAVANDA, sare cu LAVANDA, uleei, cosmetice, parfumuri, bomboane, guma, saculete, perne, jucarii, plante, postere, calendare, sirop, dulceata, pateu, miere, ….etc.
Pun cateva poze din cele cateva produse amintite mai sus care sper sa va inspire si sa va dea incredere ca doriti sa cultivati o planta valoroasa.
Pozele sunt din Franta, dar produsele manufacturate in Romania de cei care au culturi de LAVANDA sunt mult mai frumoase 🙂
Sunt cateva din gandurile pe care am dorit sa vi le impartasesc. Informatia este multa si daca dorim sa functionam cat mai bine, este de datoria noastra sa invatam, sa ne informam si sa ne sustinem.
Pe curind,
Anca
Buchetul meu de mireasa si toate aranjamentele florale au fost alcatuite din lavanda, preferata mea, trandafiri si garoafe albe. Cei care ne-au pregatiti aranjamentele florale ne-au pus la dispozitie niste suporturi pentru lumanari tapetate cu lavanda, care , in momentul in care au fost aprinse lumanarile, au produs un parfum minunat in sala care gazduia nunta noastra. Asta ca raspuns la partea cu nuntile cu tema lavanda. Va doresc mult succes in continuare!
Buna dimineata , frumoasa floare! M-am gandit de mult ca ar fi o afacere buna,sunt intr-o zona de deal la poalele muntilor Mehedintiului. Va rog sa-mi spuneti.. daca zona e buna,cati bani imi trebuie , de unde iau seminte si cui o
Buna ziua..
am citit cu mare interes articolul dumneavoastra…..alaturi de sotia mea ne regasim printr-e categoriile de cultivatori de lavanda…suntem tineri, avem joburi la oras…dar avem un mic teren la tata pe care din primavara lui 2015 il vom cultiva cu lavanda…o suprafata mica pentru inceput…dar cu gânduri de extindere…
Ma uit cu mare interes şi studiez tot ce pot de la cultivatorii cu experienta, asa ca dumneavoastra….inteleg ca este indicat sa fiu inscrie intr-o asociaţie de cultivatori deoarece, cred eu, putem valorifica mult mai bine produsele daca aves o astfel de organizare juridica….dar nu stiu unde sunt aceste asociaţii,…cum dat de ele?…care sunt condiţiile de acces in asociaţie…si tot asa…
ma intreb daca ati putea sa-mi dati o mâna de ajutor…
Multumesc
Adrian, în România încă nu există o asociaţie a cultivatorilor de lavandă, cultivarea acestei plante e doar la start în ţara noastră.
Interesant ce a scris Adrian, nu ar strica o asociaţie a cultivatorilor de lavandă, am fi mai uniţi, şi nu ar strica nici un târg, o expoziţie cu produse din lavandă, am putea populariza această plantă atât de puţin cunoscută în ţara noastră. http://thepurplegold.com/