…scurt istoric al lavandei

Lavanda a fost folosită ca o plantă vindecătoare și a fost menționată pentru prima dată de Dioscorides (cca. 40-90 d.Hr.), care a descoperit ceea ce a fost, probabil, L. stoechas crescând pe insulele Stoechades (acum cunoscute ca Hyeres); aceasta a fost folosită în băile comunale romane (Festing, 1989).

Dioscorides atribuie plantei proprietăți laxative şi revigorante și recomandă utilizarea sa într-un preparat asemănător ceaiului pentru afecţiuni ale pieptului (Festing, 1989).

Autorul relatează, de asemenea, că Galen (129 – 99 d.Hr.) a adăugat lavanda pe lista sa de antidoturi vechi împotriva otrăvii și mușcăturilor și, astfel, medicul lui Nero a folosit-o în pastile anti-otravă și pentru tulburări uterine.

sursa poza: www.celialindsel.com

sursa poza: www.celialindsel.com

Lavanda în vin se administra împotriva muşcăturilor de şarpe, înţepături, dureri de stomac, ficat, tulburări renale şi biliare, icter și hidropizie. Pliniu a făcut distincţia între L. stoechas și L. vera, acesta din urmă a fost aparent utilizat numai pentru diluarea parfumurilor scumpe. Pliniu cel Bătrân a pledat în favoarea lavandei pentru depresie, precum și pentru favorizarea menstruaţiei.

sursa: Lavender: The genus lavandula – Maria Lis Balchin

by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>